Nie tylko biały – co warto wiedzieć o ryżu?

Produkt ekologiczny. Co warto wiedzieć o ryżu?

Ryż najczęściej wybieramy biały – może być dodatkiem do obiadu, składnikiem sałatki albo zupy. Gdy chcesz prowadzić wartościową dietę, nie zapominaj jednak o innych rodzajach ryżu, które posiadają więcej wartości odżywczych. Właśnie dla ciebie przygotowaliśmy wiele różnych rodzajów ryżu – sprawdź produkty pochodzenia ekologicznego w sklepie internetowym http://ecoblueberry.pl i zrób zakupy jeszcze dzisiaj!

Ryż ryżowi nierówny, produkty pochodzenia ekologicznego

Produkty pochodzenia ekologicznegoRyżem nazywa się zboża zaliczane do rodziny wiechlinowatych – nazwa ta obejmuje aż 25 różnych gatunków, które uprawiane są w szczególności w gorących i ciepłych krajach świata. Szacuje się, że ryż jest obecnie podstawą wyżywienia aż 1/3 ludzkości. Największym producentem ryżu są Chiny, ale również jest on uprawiany w Indiach, Indonezji czy w Bangladeszu. Dlaczego tak często wybieramy Ryże? Przede wszystkim ze względu na ich łatwe przygotowanie oraz wszechstronność. Ryż można ugotować szybko i stworzyć z niego różne pyszne dania, które zawierają dzięki niemu dużą ilość składników odżywczych, między innymi witaminy E, błonnika czy przeciwutleniaczy.

Ryż jako produkt ekologiczny często jest przetworem, który przybiera formę makaronu, kaszki, oleju itp. warto sprawdzić ze względu na dobroczynne działanie na zdrowie.

Rodzaje ryżu

Podobnie jak inne Produkty Zbożowe, również ryż jest bardziej wartościowy wtedy, gdy nie jest on poddawany procesom oczyszczania, czyli usuwania wszystkich zewnętrznych powłok. Taki właśnie jest najpopularniejszy ryż biały, który jest specjalnie polerowany, dlatego też większość jego składników odżywczych znika już na etapie produkcji.

Gdy chcesz jeść zdrowo, wybieraj ryże nieoczyszczone, na przykład ryż brązowy, który pozbawiony jest tylko niejadalnej łuski wokół ziarna, co przekłada się również na konieczność jego dłuższego gotowania. Na uwagę zasługują także ryż czarny – indonezyjski, który ma orzechowy aromat, ryż czerwony bogaty w błonnik, ryż basmati uprawiany u podnóży Himalajów, bardzo aromatyczny i polecany do ryb i owoców morza, ryż jaśminowy z Tajlandii o aromacie przypominającym kwiaty – świetny do deserów. Warto też wspomnieć o ryży parboiled, który jest preparowany termicznie pod wysokim ciśnieniem, dlatego nie traci swoich witamin i składników odżywczych. Jest także sypki i nie klei się po ugotowaniu.

Produkt ekologiczny jest znacznym uzupełnieniem w wartości odżywcze, minerały i witaminy, dlatego warto zobaczyć jakie produkty można dostać, które są wytworem z ryżu.